
Man kan förgifta sig med mat. Vitaminer delas upp i fettlösliga och vattenlösliga. Uppdelningen är viktig eftersom en överkonsumtion av vattenlösliga vitaminer lätt utsöndras ur kroppen, medan de fettlösliga vitaminerna lagras och överkonsumtion kan lagras upp i mängder som är giftiga för kroppen. Detta har tex skett med A- och D-vitamin som intagits i form av fiskleverolja. Ett exempel på de ofarliga, vattenlösliga vitaminerna är C- och B-vitamin.
C- och E-vitamin räknas till de viktigare an de så kallade antioxidanterna. De finns begynnande
bevis för att antioxidanterna motverkar sjukdom på såväl kortare (förskylning) som längre (cancer) sikt. Forskarna tror att vår livsföring idag med energirik men näringsfattig mat har inneburiten kraftig reduktion av intaget av dessa ämnen.
C- och E-vitamin räknas till de viktigare an de så kallade antioxidanterna. De finns begynnande
bevis för att antioxidanterna motverkar sjukdom på såväl kortare (förskylning) som längre (cancer) sikt. Forskarna tror att vår livsföring idag med energirik men näringsfattig mat har inneburiten kraftig reduktion av intaget av dessa ämnen.
Limekyckling
Receptet är till 2 personer
2 kycklingfiléer
1 msk olivoljasaften av 1 lime
2 msk soja
2 dl vatten
2 tsk potatismjöl
1 påse wokgrönsakerris
Stek kycklingfiléerna i oljan.
Vispa samman soja, limesaft,
Vispa samman soja, limesaft,
potatismjöl och vatten.
Häll det över kycklingen och
låt småkoka tills det tjocknar.
Tillaga wokgrönsakerna utan
fett. Servera ris till.
Innehåller cirka 350 kcal